Архивни

Google Groups
Позиция "отворено писмо"

Kaloyan Kurdomanov k.kourdomanov@prelom.bg Dec 14, 2012 1:15 AM
Posted in group: Prelom
Здравейте, църква,

В края на миналата седмица отново във Фейсбук бе публикувано писмо, наречено “отворено” от анонимните организатори, което за пореден път цели да дискредитира личността на Георги Бакалов, който е апостол на църква "Прелом" и обединяващ апостол на "Апостолска реформирана църква".

Като че ли стана навик на определени хора, които напускат Прелом ( въпреки, че някой от тях са били част от Дома за 20 г) да прехвърлят всичките си неудовлетворености, лични разочарования, неуспехи, нереализирани очаквания и несбъднати амбиции върху дадена личност, в случая апостол Г. Бакалов и така да оправдаят нежеланието си да поемат отгворност за живота си.

Едно веднага става ясно от прочетеното - няма конкретика, няма факти, няма доказателства. Просто изявления, обвинения и интерпретации. Въпреки това, хората подписали се, твърдят, че са били очевидци, като някои изобщо дори не са били част от Прелом, други пък не са част за години наред. Очевидец на какво си бил тогава? Чудя се, няма ли с какво друго да се занимават тези хора? Светът е пълен с проблеми, които чакат да бъдат решени, а те решили да нападат служител на Бога!

Целта е ясна - да бъде подронен авторитета на апостол Бакалов, респективно църква "Прелом" и делото, което вършим.

Всъщност, ако човек познава добре Писанията, ще осъзнае, че това съвсем не е нищо ново. На апостол Павел му се налагаше да се изправя пред сериозна съпротива не само срещу духовни сили на мрака, но и срещу техните представители на земята. Понякога това бяха хора. Нека да разгледаме няколко случки:

Беше клеветен:

Деяния 13:9: “Но Савел, който се наричаше и Павел, изпълнен със Свети Дух, се вгледа в него и каза: О, ти, пълен с всякакво лукавство и с всякакво коварство, сине дяволски, враг на всяка правда, няма ли да престанеш да извращаваш правите пътища на Господа? И сега, ето, ръката на Господа е върху теб: ти ще ослепееш и няма да виждаш слънцето за известно време. И веднага върху него падна мрак и тъмнина; и той се луташе, като търсеше някой да го води за ръка.”

Апостол Павел трябваше да конфронтира някои “служители на Бога”, като ги назовава с определени имена:

Филипяни 3:2: "Пазете се от псетата, пазете се от злите работници, пазете се от лъжливото обрязване."

Беше клеветен, че е казал неща, които не е казал.

Римляни 3:8: "И защо да не вършим зло, за да дойде добро, както някои клеветнически твърдят, че ние така говорим? На такива осъждането е справедливо."

Обясняваше, че не е имал намерение да вземе нечии пари:

I Солунци 2:5: "Защото, както знаете, никога не сме употребявали ласкателни думи или прикрито сребролюбие ( с цел да се обогатим) - Бог е свидетел..."

Казваше, че можеше някой да е проклет:

I Коринтяни 16:22: "Ако някой не обича Господ Иисус Христос, да бъде проклет. Мараната"

Гаантяни 1:8: "Но ако и самите ние или ангел от небето ви проповядва друго благовестие освен онова, което ви проповядвахме, нека бъде проклет."

Галантяни 1:9: "Както казахме и преди, така го казвам и сега пак: ако някой ви проповядва друго благовестие освен онова, което приехте, нека бъде проклет."

Вземаше заплата от църкви (някои го наричат десятък).

II Коринтяни 11:8: "Други църкви обрах, като вземах заплата от тях, за да служа на вас."

Доста динамично служение и доста познато. Беше съден от евреите пред Феликс. Беше обвиняван, че е обърнал целия свят с главата надолу. Беше клеветен, че не спазва законите. Беше бит, гонен, предаван от всички, но остана верен на призива, въпреки всичко.

Разглеждайки всички тези стихове, виждаме, че не е необходимо да си лош човек, за да преживееш подобна опозиция. Необходимо е да си различен, уникален, с призив от Бога, смел, безкомпромисен, целеустремен и опозицията сама идва. Адът се отваря.

Като прибавим и дисфункциите на нашето общество - 45 години страх, контрол, комунизъм, още 23 години хаос, мутризация и безаконие, не е трудно да си представим, че някой ще иска изкупителна жертва за моментното състояние.

Демоничният свят не иска да има силни лидери.

Скъпа църква Прелом, познавам апостол Георги от може би 20 години. Бил съм му личен асистент и съм менажирал всичките финанси, част от служението му в България. Нека да го кажа максимално ясно - няма никакви злоупотреби. Стоя пред Бога за това.

Апостол Георги не е взел нито един цент от парите на тези хора, които го обвиняват. Това е клевета. Не слушайте и не вярвайте на клевети.

Тези хора не са очевидци, понеже очевидец е някой, който е видял случилото се със собствените си очи. Те не са видяли нищо. А, ако твърдиш, че си очевидец на неща, които не си видял, значи си лъжец. Някои от подписалите се, нямат нищо общо с "Прелом" и апостол Георги за години наред, но твърдят че и те са очевидци. Жалка работа.

Най-грозното от всичко е, че когато потърсих един от подписалите се да го попитам защо е поставил своя подпис, след като нищо лошо не е видял от апостол Георги, се оказа, че той самият е учуден какво прави в този списък. Никой не го е питал дали иска - просто са го сложили. Чудя се още колко ли такива има? Друг пък се покаял пред п-р Радо, че са го подвели да се включи. Много зле скалъпена кампания.

Тъжно е също, че под подписалите се са Цветомир и Веселка Генчеви. Хора, които за години бяха лидери в "Прелом" и на които апостол Георги се довери, давайки им възможност да служат, канейки ги да дойдат от Плевен. Хора, с които сме служили заедно и споделяли много неща.Това е трагично, но не за нас или за апостол Георги, а за тях, понеже те не оцениха в каква велика църква имаха възможност да служат и какъв страхотен лидер повярва в тях. Тръгнаха си недостойно и продължават да се държат така.

За съжаление, църква Прелом, това е част от живота ни на земята. Съжалявам за тази ситуация - вие като църква не залужавате това. Заслужавате по-добри лидери от тези, което видяхме през годините. Такива, които няма да се обърнат срещу този, който ги открил и повярвал в тях, преди който и да е друг. И такива, които няма да се обърнат срещу църквата, от която са били, на която са служили. Това са лидерите, които църква "Прелом" заслужава.

Църквата ни мина през много битки и е все още една от най-влиятелните църкви в региона. Тя е на острието, понеже има силен призив и невероятни хора. Църква "Прелом" са хората, не просто структурата. Не позволявайте някой да ви разправя врели-некипели, че сме били организация, а не организъм. Никоя организация нямаше да издържи всичко това. Само духовен организъм може, какъвто е "Прелом".

Не позволявайте някой да ви продава евтини лъжи за личността на апостол Георги. Обвиненията в писмото са абсурдни, грозни и отвратителни. Неща, които не са достойни за вярващи хора.

Нека не спираме да вървим напред в пътя, който Бог ни е призовал. Ще преминем и през това. Бог е нашата защита. Нека не спираме да вярваме в мечтите, които имаме и да изградим силна църква, влияеща на града, нацията и региона; на културата, политиката и икономиката със силата на Исус, с любовта на Исус, със святостта на Исус, с креативността на Исус и свободата на Исус.

Нека се надигнем над тази отрова и да продължим с вяра и сила. Бог е с нас и има големи планове за нас и нацията ни. Нека се молим за апостол Георги и нека застанем до него в този момент. Той се нуждае от нашата подкрепа. Той е апостол на "Прелом" и мой апостол. Един от най-невероятните хора, които познавам. Истински мъж на Бога, който не се е отказва пред нищо, само и само да изпълни своя призив.

Нека воюваме за него и да го подкрепим. Ние сме в заветно взаимоотношение, което трябва да ценим.

Поздрави,
пастор Калоян,
Презвитерите,
пастор Стоян
пастор Радо

Оригинал - част 1
Screen Shot 2017-02-08 at 12.02.55 PM.png

Оригинал - част 2
Screen Shot 2017-02-08 at 12.07.33 PM.png

Оригинал - част 3
Screen Shot 2017-02-08 at 12.07.51 PM.png